15 de desembre del 2009

Quin es l'origen de...

Fúria: En la mitologia grega, les Erinias eren les tres divinitats infernals que personificaven la venjança o el remordiments. Es tractava de deesses violentes i temibles que no reconeixien la autoritat dels altres deus, fins al punt que tenien atemorit al mateix Zeus. Al reconèixer les creences del mon heleno, els romans van posar de nom Furias a aquestes horribles divinitats. Mes tard, la paraula va adquirir en llatí el significat de l'emoció que avui en Català li diem fúria: ira exaltada contra alguna cosa o algú. També inclou altres acceptacions com coratge e impetu-moviment accelerat i violent ( la furia del mar )-, i va donar lloc al verb llatí furere, enfurismar -see.

Ketchup: Com tot el mon sap, el ketchup, es una salsa de tomàquet de sabor agredolç que s'elavora amb vinagre, sucre i especies.
Esta associada al menjar ràpid nordamericà, doncs es l'acompanyant habitual de les hamburgueses y els "perritos calientes".No obstant, l'origen del ketchup és asiàtic, ja que procedeix d'una salsa chinesa picant que es diu ketsiap. Aquesta s'utilitzaba per condimentar el peix , y fou portada a Occident pels mariners anglesos, en el segle XVIII. Inicialment no portava tomàquet, que va ser incorporat després.


Cadàver: Te el seu origen en la veu llatina "cadavere", encara que no es te clar el procés etimològic. Segons una versió, els romans escrivien en les seves sepultures la inscripció caro data vermibus, que significa "carn donada als cucs". Aquesta expresió hauria derivat en el acrònim ca-da-ver. Altres fonts afirmen que la veu llatina cadavere te relació amb el verb caure, en el sentit metafòric de la mort com caiguda definitiva.

1 comentari:

lamagistradixit ha dit...

Un apunt de diccionari etimològic (és el que posa d'on venen les paraules) bé!